[REPO] Bleeding Bulls – Making of Sa majesté des mouches

22 mrt

Alle toeschouwers waren te vroeg voor de vertoning, de film was namelijk te laat, het was zelfs nog mogelijk om het invoeren van het dvd-schijfje te fotograferen. Dat kon de pret absoluut niet bederven. Voor mij bevatte de film heel wat ongezien materiaal, ook al had ik hun hele website verslonden. Die website, www.bleedingbulls.be, staat er nog dus indien gewenst kan u dat ook eens doen.

Burkina Faso is een land met een woelige geschiedenis en Sa majesté des mouches is een productie met een woelige voorgeschiedenis. Uit de documentaire blijkt dat de ervaring opgedaan bij een vorige productie onder leiding van dezelfde mensen zeker van pas kwam. Hoe krijg je een administratie en een beleid ervan overtuigd dat je iets op een correcte manier wil maken ? Hoe krijg je papieren in orde voor mensen die ‘op papier’ niet bestaan ?

Onverwacht en zo te horen ook ongepland ontstond er na de film nog een debat met de aanwezigen. Het kwam neer op het uitwisselen van ervaringen en het uitwisselen van commentaren. Eén van de gedachtesporen die naar voor kwamen: of je nu iets maakt om te gebruiken, of je maakt iets om van te genieten, iedereen haalt de mosterd uit de omgeving – de maatschappij – waarin hij of zij leeft, en probeert eventueel iets terug te geven.

Wat ook voor iedereen duidelijk was: Waar ook ter wereld een groep mensen samen iets probeert te verwezenlijken, groeit er een band, een blijvende band, dat is een belangrijke conclusie van dit project en van de documentaire. Herkenbaar voor iedereen die nu samenwerkt om een stuk van dit Enterfestival te organiseren, uit te voeren, op te voeren of te verslaan. Allemaal groepen mensen die iets verwezenlijken, allemaal groepen mensen die een blijvende band opbouwen.

 

Wim