[REPO] ‘Plus vite, on n’apas toute l’Eternité, ici.’

23 mrt


Een uitwisselingsproject. Vijfentwintig begeleiders van creatieve/artistieke ateliers voor mensen met een mentale beperking netwerken, delen kennis en ervaring. Wit.h uit Kortrijk, Madmusée uit Luik werken samen, over de taalgrenzen heen. Madmusée noemt het outsiderskunst. Dit resulteert in een heel mooie en integere tentoonstelling.

De begeleidende teksten spreken van abstractie, kanalisering van emotie en fysieke draagkracht. Van maatschappijkritiek, niet gespeend van enige humor. Van minimalistisch, op de rand van leegte, het krijgt iets cerebraals. Wat de artiesten betreft wordt gesproken over autisme, een psychiatrisch verleden. Er wordt gesproken over iemand die niet spreekt. Van betrokkenheid bij de eigen tentoonstelling, van het komen uit een artistiek nest. Van tekenen om terug greep te krijgen.

Wat je ziet is een collectie hele mooie werken. Portretten. Perfectionisme. Werken die in eerste instantie abstract zijn, maar wel degelijk concreet. Een doktersvoorschrift. Verf die ontploft is op papier. Zoveel kan er nog over gezegd worden. Maar het enige dat ik nog wil zeggen is : ga kijken.

Dit verborgen pareltje is te vinden in de Expeditie. Voorbij het labyrint, de laatste, vergeten deur aan de linkerzijde.

Tentoonstelling Derby – Wit.h en Madmusée, nog tot en met zaterdag.

 

Tania