[REPO] Aan de lopende band – Made by Oya/Rocsa

23 mrt

De inkomhal van de Expeditie. Overvol.

Boven de hoofden wordt je blik getrokken naar een fragiel spel van draden. Een kronkelig pad dat ook hier, op de grond te volgen is. Maar beneden volg je niet, je kan niet anders dan binnen treden, ervaren. De koele kleuren zijn bijna te voelen op je huid, en je handen glijden tussen de draden, die gelijk en toch zo verschillend zijn.

En dan, het hart van het labyrinth. Hier wordt graffiti door vaardige vingers omgevormd tot driedimensionele knuffels. Ze hebben dagen gehaakt, getorst. De dames, de jongste 4 en de oudste 89, meer dan tien verschillende nationaliteiten, hebben samen met scholen en diverse organisaties  gewerkt aan de lopende band om het labyrinth vorm te geven. Met de techniek van oya, afkomstig uit centraal europa, waarbij de draad strak gehouden wordt en gebruik gemaakt wordt van pareltjes en prulletjes. Maar evenzeer door te knopen, te vingerhaken.

Hun werk is broos, vraagt zorg. ‘Het onderhoud’,  de hoogtewerkers in stoffen jassen op hun stelling, ontwarren de draden.

Alle medewerkers zijn hier anoniem. Alleen de ingevlochten kaartjes met hun geboortedatum, hun nummer, getuigen hun aanwezigheid.

Wil je meer zijn dan toeschouwer, zelf de draad door je vingers voelen glijden, neem dan gerust plaats aan tafel. Naast de wol staan appeltjes, koffie en speculaas.

De tentoonstelling loopt nog tot en met zaterdag in de Expeditie. De ateliers van Made by Oya zijn te vinden in de Wondelgemstraat 73a. Er worden wekelijks vijf workshops georganiseerd : naaien, weven, breien en haken en open atelier.

 

Tania