[REPO] Serdi en crew

23 mrt

Op donderdag 22 maart was er bij’ De Vieze Gasten een artistiek evenement genaamd ‘Serdi & Crew’ georganiseerd door Jamila Channouf. Het resultaat was zeer bevredigend. Er kwamen allerlei soorten genres aanbod. Zowel dans, zang en rap als poëzie. Met andere woorden: voor ieder wat wils. Wat me opviel is dat deze verschillende genres werden gebracht door verschillende nationaliteiten.

Prachtig toch dat mensen uit Brazilië, Marokko, Congo, België, Turkije, Mauritie en Ethiopie zo goed kunnen samenwerken. Het zou een voorbeeld moeten zijn voor ons allen.

Het begon met een kleine demonstratie gecombineerd met wat freestyling op het Seghersplein. Kinderen begonnen spontaan te beatboxen en breakdancen, wat voor mij verbazingwekkend was. Ik krijg altijd een euforisch gevoel bij het zien van enthousiaste kinderen die betrokken zijn bij hiphop en het geeft me zelf de kriebels om een project te starten. Een grote bron van inspiratie dus. Na deze bijeenkomst marcheerden we met z’n allen, jong en oud, naar De Vieze Gasten op de beat van het alom bekende liedje ‘9000’ dat Fatih van Rauw&Onbesproken zelf heeft gebracht.

Eens aangekomen vloog Serdi er onmiddellijk in. De getalenteerde beatboxer imiteerde niet alleen hiphopmuziek en commerciële liedjes maar ook kinderliedjes zoals Bob de Bouwer. Uiteraard kon het enthousiasme van de kinderen op de eerste rij niet op, ze begonnen uit volle borst mee te zingen. De toon was bij deze onmiddellijk gezet.

Froze van Rauw&Onbesproken kwam ook op het podium en had drie getalenteerde zangeressen bij: Nathalie Hamilton, Charlotte Adigéra en Fiona Zemmeny. Deze drie knappe dames hebben niet alleen mijn respect maar ook mijn hart gekregen met hun engelachtige stemmetjes.

Even tijd voor iets helemaal anders, namelijk Capoeira. Janko Otitep Le bracht ons een dans gecombineerd met gevechtstechnieken die zijn oorsprong vond in Brazilië.

Zerox, Latomski & Vokal kwamen samen om een beatbox demonstratie te geven waarin ze zeer mooi op elkaar inspeelden met variërende manieren van beatboxen. Hoe ze het doen weet ik niet maar de verschillende klanken en tonen die ze kunnen maken zijn fenomenaal. Fouad bracht ons daarna naar het Oosten met wat Berberse muziek uit het hart maar maakte al snel plaats voor wat humor met Nathalie Hamilton die in Amy Winehouse was omgetoverd.

Charlotte Adigéra bracht ons wat oldskool hiphopmuziek die ze zelf in elkaar had gestoken en bij deze haar streetcredibility volledig bevestigde. Very Dope! Mijn enthousiasme en medewerking op de eerste rij kon niet op. En ik merkte ook dat, hoewel ze zelf wat onzeker was over dit deel, er een enorme appreciatie uit het publiek kwam.

Dursun Alici , de zus van Serdi deelde daarna even een stuk uit haar leven, van haar gedachten met ons door wat poëzie van het hart voor te dragen. Jay&Ess, Engelstalige underground gaf ons nostalgische hiphop, hun liefde voor OldSkool was aanstekelijk. Back to the basics is waar ze voor staan (en hoe hun demo ook heet). Daar ikzelf ook vooral Oldskool Hiphop in het hart draag heb ik dan ook alleen maar liefde voor deze heren.

Steven Tyronn Ngalula, gaf ons een originele dansvoorstelling met krijt die vol expressie zat en erna kwam Pieter Matthys op het podium die ons met zang en gitaar entertainde. Fatih en Froze van Rauw&Onbesproken eindigden het evenement samen met Nathalie Hamilton. Froze bracht zijn rhymes zoals altijd met zijn eeuwige rust en koelte en Fatih gaf zijn immens krachtige emoties en gevoelens weer tijdens een zeer indrukwekkende a capella solo.

Het viel me op dat de toeschouwers en artiesten dezelfde mening delen als ik. “Dit was een geslaagde avond”, heb ik dan ook verschillende keren gehoord van mensen uit het publiek. Mensen die allemaal in de hiphopscène zitten konden op het einde van de avond samen nog eens hun ding doen op het podium en iedereen had daar ook respect voor.

Er werden nieuwe contacten gelegd waar hopelijk nieuwe projecten uit kunnen voortvloeien.

1 love for the hiphopscène.

 

Shirin Rabi