bewegwijzering

VERSLAG Openingsfeest ENTER

“De witte ENTER-vlag is tegelijk de kleurrijkste óóit!”*
Een artikel van Marlies Janssens 
Tegen alle verwachtingen een kleine opkomst bij de officiële opening van het ENTER festival in Cinema Rix in Deurne op zaterdag 18 april. Naast de enthousiaste medewerkers en artiesten kwamen toch enkele geïnteresseerden meeluisteren naar wat onze gastsprekers te vertellen hadden.
Het was een bonte verzameling van jong en oud, man en vrouw, blank, zwart, valide of mindervalide in Cinema Rix. En zo doet het ENTER festival zijn sociaal-artistieke adjectief alle eer aan. Niet enkel was het letterlijk een kleurrijke opkomst, ook inhoudelijk krijgt men de komende festivalweek al de culturele kleuren van de regenboog te zien. Het programma zelf werd op dit openingsmoment niet uit de doeken gedaan, veeleer de hoe en vooral waarom.
Na een eerste woordje van Reinhilde Decleir, artistiek directeur van het Antwerps theatergezelschap Tutti Fratelli, werd de opening ingezet met een streepje muziek en zang –een poëtisch verantwoorde, maar toch op het randje van lugubere tekst. Met een glaasje bubbels in de hand kregen we toespraken te horen van onder andere Luk Nys van Madam Fortuna, Eline Van Hoye van kunstZ en jawel, de enige echte Helmut Lotti!
En het was wel degelijk laatstgenoemde die erin slaagde tussen de serieuze toespraken door een ludieke twist aan deze serieuze opening te geven. Met het nodige gevoel voor humor verwees hij opvallend vaak naar Reinhilde Decleir met wie hij in het verleden reeds samenwerkte. Zijn lofzang aan het adres van kapitein Reinha en haar bemanningsleden was terecht. Theatergezelschap Tutti Fratelli is een vaste waarde in het sociaal-culturele wereldje.
Helmut Lotti was één van de sprekers tijdens de opening.

Helmut Lotti was één van de sprekers tijdens de opening.

ENTER zal het publiek de komende week eveneens kennis doen maken met verschillende sociaal geëngageerde initiatieven zoals het swingende gezelschap van De Karavaan. Dit is volksmuziek gebracht door de Roma onder begeleiding van Jan Hardis. Zij bezorgden ons tijdens de opening alvast een fijn voorproefje. Er is dus niet enkel plaats voor professionele gezelschappen, “het podium is rechtvaardig en voor iedereen”, zoals Lotti kritisch opmerkte.
Verder kregen we ook enkele mooie toespraken van Marleen Platteau, de kabinetsmedewerker van Minister van Cultuur Sven Gatz en werd het geheel mooi aan elkaar gepraat door Arlette Van Overvelt van theatergezelschap Luxemburg, die zelf in een kleurrijk zonnegeel kleedje gehuld was. Het was naar mijn persoonlijke mening wel de korte toespraak van Eline Van Hoye (kunstZ) die het meeste de gevoelige snaar raakte . Zij vertelde ons namelijk waarom de passage van het ENTER festival eigenlijk relevant is in Antwerpen. Onze stad is een minority majority stad (cf. zodanig veel minderheden dat zij net de meerderheid uitmaken) en daar is het gevoel één te zijn een illusie, maar het behoort door middel van cultuur wel tot de mogelijkheid. “Zij die het een utopie vinden, zijn uiteraard ook van harte welkom” aldus Van Hoye.
Het enthousiaste publiek

Het enthousiaste publiek

Drie kwartier toespraken afgewisseld door enkele muzikale intermezzo’s was ruim voldoende om het publiek te informeren zonder te vervelen én hen warm te maken voor een week van sociaal-culturele rijkdom.
*: uit de toespraak van Eline Van Hoye (kunstZ)