RocsvzwMeccanoMilouVerstappen_11

VERSLAG ROCSA VZW – MECCANO

Met een Meccano bouwen aan een hechtere buurt

Een artikel van Jeroen Jacobs, Joachim Maes en Wolf Hance.

Aan het Cultuurcentrum Nova in Wilrijk begon gisteren het Meccanoproject. Een hele dag lang bouwde de hele Kielwijk mee aan verrassende constructies. Via het project willen de artistieke begeleiders de bewoners van de wijk dichter bij elkaar brengen. 

Veel mensen uit de wijk kwamen gisteren onder een prachtig lentezonnetje mee bouwen aan het Meccanoproject. Een idee van de hand van vzw Rocsa Gent in samenwerking met de architect Lode Vranken. In de zomer van 2013 werd het project voor het eerst gecreëerd in de Rabot in Gent. En nu bijna 2 jaar later staan ze tijdens het Enterfestival op het Kiel. Een van de geestelijke vaders Ernst Maréchal vertelt over het project:” Het is eigenlijk een sociaal project met een artistiek kantje. Waarbij we zowel voor vorm als functionaliteit kiezen. De kinderen kunnen namelijk ook op en met de toestellen spelen.”

De hele buurt bouwde mee aan de reuze Meccano.

De hele buurt bouwde mee aan de reuze Meccano.

De vele kinderen van het Kiel zijn een erg belangrijk onderdeel van het project.  Ernst Maréchal kwam vorige week al eens langs om te peilen naar de goodwill van de jongeren:” Vorige week zijn wij al een eerste keer naar het Kiel afgezakt om de kinderen warm te maken voor ons project. Hun project. En dat is blijkbaar gelukt want vandaag waren er een tiental kinderen die ons hielpen met het verwezenlijken van de meccano-installatie”

Hidayet (11) en Badr (14) waren afgelopen week ook aanwezig tijdens de proefsessies. Het trok hun interesse om mee te helpen bouwen aan de Meccano. De jongens maakten met enkele planken, vijzen en wielen een auto. En niet zo maar een auto :“Ja, wij bouwden met een aantal vrienden een sportwagen, een echte raceauto”, vertellen de twee jongens enthousiast. Vooraan is een binnenband van een fiets bevestigd. “Dat is een katapult om dingen mee te schieten”, zegt Hidayet stoer. “Haha neen, eigenlijk dient het om de wagen voort te trekken”, zegt Badr. “We hebben één plank die we opzij kunnen draaien, zo kan niemand ons voorbij steken. Remmen is nog wel een probleem, maar dat doen we dan wel met onze voeten.” Even later is de wagen af en rijden ze vrolijk rond op het Kiel.

De Meccano-kar was populair speelgoed onder de kinderen.

De Meccano-kar was populair speelgoed onder de kinderen.

De vele kinderen die aanwezig zijn om te helpen aan het project krijgen natuurlijk veel hulp van mama en papa. Fier kijken ze hoe zoon of dochter de handen uit de mouwen steekt. Velen zijn erg blij met dit wijkproject, ook Sylvie:” Ik woon hier vlak in de buurt in Hoboken en kom hier vandaag met mijn zoontje mee helpen aan het meccanoproject. Ik vind dit soort projecten erg positief omdat het wel een erg divers publiek aanspreekt. De buurtbewoners leren elkaar zo echt wel veel beter kennen.”

De buurtbewoners met elkaar in interactie laten treden is het stokpaardje van het project.”Meccano past perfect binnen het kader van het Enterfestival. Wij combineren het sociale en artistieke helemaal”, zegt  Ernst Maréchal.

De hele publieke ruimte werd bezet door Meccano.

De hele publieke ruimte werd gebruikt door Meccano.

Wie “de Meccano” nog wil zien en er op spelen, kan tot zondag terecht op het Kiel.